info@ppe.nl      Emmeloord: +31 (0)527 612 111    

Polyester: een ijzersterk materiaal

Een polyester is een polymeer dat bestaat uit een keten van esterbindingen. Polyesters worden gevormd door een polycondensatiereactie van dicarbonzuur en een diol of door een polycondensatiereactie van een groot aantal moleculen met zowel een carbonzuur als een alcoholgroep. Er kan ook polycondensatie plaatsvinden onder andere functionele groepen, zoals de -NH2 (amino) groep en een carbonzure groep. Een thermohardende polyester is vaak een vloeibaar mengsel van onverzadigde polyester en styreen. Deze twee componenten kunnen onder invloed van een verharder (een peroxide zoals dibenzoylperoxide of katalysator) met elkaar reageren tot een harde kunststof.

Polyesterharsen worden meestal in combinatie met een glasvezelbewapening gebruikt. Het geheel wordt afgewerkt met een topcoat polyesterhars.

Spray-up

Bij de spray-uptechnologie wordt de hars aangebracht met behulp van een spuitmachine. Deze machine heeft een grote en een kleine pomp waarmee respectievelijk de hars en de verharder naar een spuitpistool worden gepompt. Op het spuitpistool zit een zogenaamde “cutter” die een continu aangevoerde glasvezel in kleine stukjes hakt en deze glassnippers met de harsstraal meespuit.

Nadat het glas/polyestermengsel op de mal is gespoten moet dit met een ontluchtingsroller worden ontlucht. Ook voor deze techniek bepalen, net als bij hand-layup, de dikte van het laminaat en het gebruikte type hars de uiteindelijke eigenschappen van het eindproduct.

PPE heeft de beschikking over professionele spuitcabines die voldoen aan alle eisen op het gebied van veiligheid en kwaliteit.

PPE produceert mallen in eigen beheer!

Polyester mal maken

Om producten en onderdelen van polyester te kunnen maken is een mal nodig. Deze mal vormt namelijk de basis van het polyester productieproces. Wij maken deze mallen voor eigen beheer en voor derden. Opzoek naar een geschikte mal? Tijdens een gesprek overleggen we wat uw wensen zijn en kijken we hoe we dit waar kunnen maken. Ook geven we u tips en advies over bijvoorbeeld de levensduur en het gebruiken van de mal.

Het proces

De eerste stap op weg naar de geschikte mal is een duidelijke tekening met daarop alle details van het eindproduct. Op basis van deze tekening kunnen we namelijk een model maken. Dit model laten wij frezen of laten wij opbouwen uit spanten van hout, die bekleed worden met mdf. Het is belangrijk dat dit model mooi glad en strak afgelakt wordt, dit doen we dan ook met tweecomponentenlak.

Wanneer het model goed afgewerkt is met een aantal lagen losmiddel, van bijvoorbeeld was, kunnen we een gelcoat aanbrengen. Hierdoor wordt de mal mooi en glad. Wanneer de gelcoatlaag droog is brengen we de eerste laag glasvezel aan. Hierna bouwen wij de mal verder op met een speciale mallenhars waar geen krimp in zit tot de gewenste dikte. Als deze dikte is bereikt, halen we de mal van het model af en is deze helemaal klaar voor gebruik.

Voor wat voor soort mallen kan ik terecht bij PPE?

Wij kunnen op basis van een duidelijke en realistische tekening elk soort mal maken. Tijdens een gesprek bespreken we wat er mogelijk is en wat voor soort mal nodig is voor het eindproduct dat u voor ogen heeft. Laat het ons weten.